FAQ

Tâmplărie PVC vs aluminiu. Avantaje şi dezavantaje

Izolarea termică este dată de coeficientul materialelor de construcţie pentru ferestre exterioare (PVC, lemn, aluminiu) şi de un indicator dintr-o formulă simplă. Acesta este K (W/mK). Cu cât valoarea lui K este mai mică, cu atât conservarea energiei termice este mai mare, scrie pe site-ul său Klador Trust, companie distribuitoare de astfel de produse. În urma testelor făcute, s-au făcut mai multe constatări. În primul rând, pentru profilele din PVC s-a constatat o diferenţă mare de temperatură la interiorul şi exteriorul acestora. Aceasta este o consecinţă directă a bunei izolări termice a materialului.

Tâmplărie PVC vs aluminiu. Costul

În cazul profilelor din aluminiu, temperatura la exterior era aproape egală cu cea din interior. De ce? Din cauză că aluminiul este un metal şi are un coeficient de conductivitate termică mare. Pentru a rezolva problema, în interiorul profilului se pune o fibră de carbon, care izolează. Cum această fibră de carbon este scumpă, preţul tâmplăriei de aluminiu ajunge de multe ori să îl depăşească pe cel al tâmplăriei PVC. In plus, produsele de tamplarie PVC por fi reciclate in proportie de 100%.

Tâmplărie PVC vs aluminiu. Condensul

Un alt dezavantaj prezentat de tamplăria de aluminiu este formarea condensului. În cazul profilelor de PVC nu are loc apariţia condensului. Mecanismul are legătură chiar cu temperatura: aceasta este mai mică în exteriorul profilului decât temperatura din interiorul camerelor profilului, iar aerul cuprins în camerele profilului are o temperatură peste cea dintre foile de geam, scrie site-ul Termopane.com. În cazul profilelor din aluminiu, cum temperatura la exterior este aproape egală cu cea din interiorul locuinţei, aerul cuprins în camerele profilului va avea o temperatură mai mică decât cel cuprins între foile de geam. De aceea, în interiorul camerelor profilului de aluminiu se va forma condens.